Ridhuset
Smedjebron

Vår verksamhet byggs upp med stöd av EU stöd för landsbyggdens utveckling!

Ridhuset

På Smedjebron har vi valt att bygga ett 20*60m varmisolerat ridhus med underlag av fibersand. 

Säkerhetssarg

I Ridhuset har vi en fristående sarg som ger många möjligheter. Den nedre delen av sargen sitter fast i 130st gjutna plintar och är inklädd i kraftiga träreglar. Den övre delen är inåt vinklad och ger både avstånd till ryttarens fot och ben och samtidigt fungerar som räcke för åskådare. Övre delen av sargen kläs med kraftig byggplywood vilket ger en helt slät yta.  Nivåskillnaden mellan ridbanan och åskådarplats gör att rätt höjd på sarg (1,75m) samtidigt som det blir rätt höjd (1,2cm) på klätterfritt räcke för åskådare.

Sargen byggs som en säkerhetssarg där övre delen är energiupptagande, vilket kan vara avgörande om t.ex. olyckan är framme och ryttare landar in i sargen. Denna konstruktion skyddar både ryttare och häst då även risken för genomsparkning minskar.

Belysningen till ridbanan, en viktig del av ridupplevelsen.
Enligt Ridsportförbundets rekommendationer bör ljuset i hästens ögonhöjd, vara 100-150 lux vid ridning och 250-300 lux vid hoppning. För att uppnå 250 lux brukar ca 4000-6000w LED eller metallhalogen krävas till en ridbana på 20*60m. 

Någon som också är viktigt är att undvika skuggbildning. Skuggor bildas när det är för få belysningsarmaturer eller för lite indirekt ljus. Indirekt ljus är det ljus som inte kommer direkt från lampan utan som t.ex. reflekteras från tak eller väggar. Belysningsarmaturer sprider ljus på olika sätt och förenklat kan man säga att de belysningsarmaturer som det upplevs som starkt ljus när man tittar in mot har stor andel direkt ljus, med risk för skuggor.

Vi har valt belysningsarmaturer med stor reflektor som dessutom släpper igenom 30% av ljuset till taket. Med det ljusa tak vi har i hallen så ger detta mycket indirekt belysning, vilket upplevs mjukare och lättare att göra avståndsbedömning. 

Färgåtervinning:
De armaturer vi valt kan man välja mellan LED ljuskällor och Metallhallogen. Båda har snarlik energiförbrukning men det skiljer i ljusåtergivning. För oss blev valet metallhalogen för att få fullspektrumsljus som ger korrekt färgåtergivning. Nästa gång det är dags att byta finns det antagligen LED ljuskällor med rätt effekt och färgåtergivning.Total belysningseffekt för ridbanan är 7200w.


Ljusberäkningarna stämde mycket bra den beräknade belysningen på 300Lux med max belysning påslagen blev i verkligehtem 303 Lux .

Därmed uppfyller vi ridsportförbundets rekomendationer för hopptävling inomhus. Såväl för banans mått, höjd och ljus. 

303Lux i ljusstyrka, vilket uppfyller ridsportsförbundets rekomendation för hoppning.

Isolerat ridhus ger sval träningsmiljö även på sommaren. 

Den fullisolerade ridhallen har inte bara fördelar på vintern, många uppskattar minst lika mycket en sval inomhusmiljö på sommaren. När ett oisolerat ridhus redan vid lite solsken kan bli mycket varmt, så håller ett isolerat ridhus temperaturen likt en termos.

Men det är flera saker som ska stämma. Temperaturen får inte avvika för mycket från utetemperaturen, vilket gör att ridhuset ska vara svalt men inte kallt på vintern och svalt men inte kallt på sommaren. Vårat mål är max 20 grader på sommaren och minst 4-6 grader på vintern,

Men vad som är minst lika viktigt är att inte luftfuktigheten avviker för mycket, både hästar och människor trivs bäst mellan 50-70% luftfuktighet. Om luften är för torr så kan man få problem med slemhinor och för hög luftfuktighet gör att det blir svårt att kyla kroppen under träning.

Luftfuktigheten regleras genom värme, ventilation och vattning av ridbana.

Översta bilden visar ljusberäkningen för vår ridbana. En jämn belysning mellan 250 och 300 Lux, vilket är fullgod belysning för hoppning. Armaturerna har en halvgenomskinlig reflektor som släpper igenom ljus till taket. Ljuspridningsgrafen visar med gul färg hur ljuset sprids även mot sidor och uppåt. Allt för att få en jämn och skuggfri belysning

Strålkastare kan vara effektfulla, men för att få en skuggfri belyning på en ridbana krävs många ljuskällor och indirekt belysning

18 belysningsarmaturer med 30% av ljuset riktat uppåt ger en skuggfri belysning vilket underlättar avståndsbedömning.

Lagring av värme från sommar till vinter

Genom att lagra värme i marken under ridhuset klarar vi hela energibehovet att kyla ridhuset till max 20 grader på sommaren. Samma energi värmer sedan ridhuset genom hela vintern. Under vintern 2019-20 krävdes ingen tillskottsenergi, och den kalla vintern 2020-21 krävde tillskott en kort period av 4 dagar
i Februari.  Det är vad vi kallar återvinning! 

En Varmförsommardag 2019, nästan 29 grader ute i skuggan, solen skiner och ändå stannar inomhustemperaturen på 20,7 grader. Även luftfuktigheten var lägre än ute och inomhusmiljön upplevs svalkande. Samtidigt lagras värme till vintern.

Copyright © All Rights Reserved.