Vad är WE?
Smedjebron

Vår verksamhet byggs upp med stöd av EU stöd för landsbyggdens utveckling!

Vad är WE? - Stall Smedjebron

Working equitation ”WE” är en Ridsportsförbundets 8 grenar och kommer ursprungligen från Italien, men växer kraftigt i flera länder där Portuagal är ett av de stora WE länderna idag. Boskapsskötsel och praktisk användning av häst som arbetsredskap ligger som grund för denna gren.

Vi ska här gå igenom de tre delar WE består av och ge lite tips på hur hinder ska passeras samt visa var ni kan läsa mer om WE.
Grenen består alltså av 3 tre delar
-Ett dressyrmoment där alla hästar kan prestera.
-Teknikmoment med olika typer med hinder som ska passeras och hanteras. Hindren har
sitt ursprung i praktisk nyttjande av häst i jordbruk och därigenom utvecklar lyhördhet, uppmärksamhet, förtroende och samspel mellan häst och ryttare.
- Speed moment, där som kan vara samma bansträckning som teknikbanan men på tid. Alla stationer ska genomföras och fel ger tidstillägg.

Teknik momentet av WE sker genom att ett antal hinder, antalet varierar med klass, ska klaras av och passeras. Totalt finns 18 olika hinder beskrivna både till utformning och regler för hur de ska passeras.

Hindren är av olika katergorier, men alla har alla sitt ursprung i boskpasskötsel till häst. 
Ett klassiskt hinder är tjuren, där ryttaren med hjälp av lans fångar upp ringen. Här är samspelet med häst och ryttare avgörande och samtidigt en form a miljöträning. Flera andra grenar kräver mod att rida nära hinder och smidighet att runda t.ex. tunnor. 
Ett annat klassiskt hinder är bron, där hästen mellan räcken ska rida över en bro. 
Allt som allt så bidrar grenarna till en allsidig träning för både ryttare och häst. En träning där mer hjärna och kroppskontroll krävs för hästen än än muskler.  


Och om ni vill prova på eller utvecklas vidare i WE så går det anmäla sig till våra träningar med träningar  tillsammans med erfarna tränaren Maria Andersson i  Smedjebrons ridhus.

Se kalendern eller följ oss på Facebook för att se när nästa tillfälle är. Fler tillfällen kommer löpande.

För information om senaste status och bokningar
se Facebook StallSmedjebron    Facebook 
Eller kontakta oss via mail Annelie@smedjebron.se

Dressyrmomentet i WE rids på en 20x40m bana.  Hästen ska gå i rätt form och det är samma princip som i vanlig dressyr men med lite mer mer action. I svår klass rider man mycket tempoväxlingar i galopp, volter i olika storlekar, serpentiner med byten, åttvolter med byten, skrittpiruetter, diagonalslutor, halt från galopp m.m.. Bedömningen liknar den i vanlig dressyr med siffrorna 1-10. 
Att dressyrmomentet sker på 20*40 bana underlättar att kunna få plats med de hinder som krävs fär nästa moment. Normalt kan man få plats med de större och fasta hindrena på 20*20m så att en bana på totalt 20*60m kan få plats med alla tränings och tävlingsmomoment. Detta gör att vi på Smedjebron kan erbjuda WE träning i en sval miljö på sommaren och tempererad träningsmiljö på vintern. 
Se protokoll Lätt A-1 WE med alla dressyr moment från Ridsportsförbundet. 
I Högre klasser har man som mål att rida på en hand, eftersom man i teknik och speed grenarna behöver den andra till att genomföra praktiska moment.

En tävling i WE kan utföras i två eller tre moment, Dressyr och Teknik, men även ett tredje moment - Speed. I Speed  genomförs Teknik grenen fast på tid. Utöver tid så bedömms även här hur stationerna genomförs, där avvikelse ger tidstillägg. 

Speed momentet är kankske inte första aktivitetetn när man börjar med WE, men är både ett bra sätt att öva teknik hindred på ett fulländat. 
Dessutom är det mycket publikvänligt


Alla hästar passar till WE, och denna mångsidiga gren kan vara en seriös huvudgren i din träning eller som ett nyttigt och roligt komplement. Hästar av olika raser och storlekar, vuxna eller barn kan träna och tävla tillsammans. samspel mellan ryttare och häst, precision samt fart och fläkt. WE innehåller allt!

 

Working Equitation WE Ridning Träning Hästar Skövde Träningsanläggning häst Smedjebron Stall WE 

Ridhuskort - året runt eller när du vill!


Försäljning och frågor via mail till annelie@smedjebron.se 

Helårskort en häst 3995 kr (månadsbetalning 365kr)

Sommarhalvår en häst (April - Sept.) 1495 kr

Vinterhalvår en häst (Okt-Mars) 2995 kr

Ett tillfälle 150kr

Pris för ryttare med mer än en häst avtalas fall för fall.


INFO


- Karta & Vägbeskrivning för utskrift

- Prislista

- Regler för besökande häst

- Stallansvarig

-

Hitta hit
Kontakta oss


-


-

Copyright © All Rights Reserved.